top of page

חוות מעיין- פינת החי הראשונה

טיפול פסיכולוגי בעזרת בעלי חיים

שיטה יייחודית לטיפול בילדים ומתבגרים

אפרת מעיין- פסיכולוגית קלינית מטפלת בעזרת בעלי חיים

הטיפול באמצעות בעלי חיים מבוסס על היתרונות הטיפוליים והשיקומיים הרבים של הקשר בין האדם לחיה, ועל ההשפעות המייטיבות של קשר זה על מגוון רחב של מצוקות: נפשיות, חברתיות ופיזיות.

ילדים (וגם מבוגרים רבים) מזדהים בקלות עם בעלי-חיים וכתוצאה מכך הם מיחסים לחיות תכונות, רצונות, מחשבות ורגשות שלהם עצמם, ולמעשה משליכים על החיות את עולמם הפנימי. עקב כך למעשה המטופל משתף את המטפל בעולמו הפנימי ובחוויותיו באופן עקיף ולא מאיים דרך בעלי החיים. בעלי-חיים אינם "כלי טיפולי" פסיבי, אלא הם יוזמים התנהגויות והתיחסויות מגוונות גם כלפי המטופל וגם בינם לבין עצמם. המפגש עם בעלי החיים השונים בפינת החי והצפיה באורחות חייהם, מזמינים את המטופל להיפגש עם הרבה תכנים רגשיים משמעותיים בעולמם של בני אדם בכלל וילדים בפרט: הורות, גידול צאצאים ונטישה, מוות וחולי, גדילה התפתחות והתבגרות, מיניות וחיזור, מאבקי כוחות, תוקפנות ועוד. במקרים רבים המפגש עם תכנים אלו מאפשר התחברות מהירה יותר וקלה יותר לתכנים רגשיים טעונים ולפעמים טראומטיים בעולמו הפנימי של המטופל. עקב כך במקרים רבים, נוכחותן של חיות במפגש הטיפולי מאפשרת למטופלים לשתף את המטפל – לפעמים לראשונה – בחוויות טראומטיות, גם באופן ישיר וגם באופן השלכתי.

התרפיה בעזרת בעלי-חיים לא מחייבת שימוש במילים, מכיוון שהקשר עם בעלי החיים הוא לא מילולי בעיקרו, אולם דרך קשר זה אפשר בהדרגה לעזור למטופל ללמוד לבטא את רגשותיו גם דרך מילים.

 

היתרונות הייחודיים של בע"ח בטיפול:

•    גשר לקשר -בשיטת טיפול זו, החיות עוזרות בקידום התהליך הטיפולי בכך שהן משמשות כגורם מתווך ומגשר בין המטופל למטפל ומקלות על מתן האמון במטפל ועל יכולתו של המטופל להיפתח ולשתף את המטפל במצוקותיו.

•    הרגעה – המגע עם בעלי חיים הוכח במחקרים מדעיים כמרגיע ומפחית חרדה, והליטוף של חיות פרוותיות גורם להפחתה בלחץ הדם וקצב הלב. רגיעה וריסון עקב ליטוף חיות, מתרחשים גם אצל ילדים היפר אקטיבים וילדים סוערים מסיבות רגשיות.

•     שיפור הביטחון והדימוי העצמי: החיה מעניקה למטופל חוויות רבות של חום וקבלה ותחושה של ערך,גם  במצבים בהם הוא חש עצמו דחוי בחברת בני אדם, מה שתורם לחיזוק ביטחונו העצמי ולשיפור תחושת  הערך העצמי. כמו כן, הקשר עם החיה יכול לתת מענה לצרכים ראשוניים ולעזור במקרים של חסכים מוקדמים. הילד שמטופל בשיטה זו, מוזמן להיות שותף בטיפול בחיה, באילופה  ובבניה עבורה, וכך יכול לחוות חוויות הצלחה רבות שתורמות לדימוי העצמי שלו. ילד הסובל מקשיי למידה בבית הספר – יכול לגלות כך פתח ייחודי לחוויה של מסוגלות ויכולת.

•    התמודדות עם פחדים וחרדות: המפגש עם חיות שונות ועם המרחב המגוון של פינת החי, מוביל הרבה פעמים לכך שהילד יצטרך להתגבר על רתיעה, חשש ופחד. המשיכה לבעל החיים מעניקה לילדים מוטיבציה גבוהה לעשות זאת, וכך הם זוכים בחיזוק מיידי על-ידי החיה והמטפל. ילדים הסובלים מפחדים, חווים כך חוויות חשובות של התגברות והתמודדות, ויכולת שליטה, שעוזרת להם להתמודד גם עם חרדות אחרות.

•    מגע עם העולם הפנימי של המטופל ועיבוד מצוקות רגשיות: רוב בני האדם – ובעיקר ילדים ומתבגרים – מזדהים בקלות עם בעלי חיים, ועקב כך מיחסים להם תכונות, רצונות ורגשות של עצמם. כך הם למעשה משליכים את עולמם הפנימי על בעל-החיים, ובאופן הזה משתפים באופן עקיף את המטפל ברגשותיהם שלהם. הצפייה בהתנהגותן של החיות, מאפשרת מגע ישיר ומהיר עם מגוון תחומים רגשיים מרכזיים, כגון תוקפנות, מיניות, דפוסים שונים של הורות, מוות וחולי. להרבה ילדים קשה לשתף את המבוגרים בקשיים ובמצוקות הרגשיות שלהם באופן מילולי ישיר. ההשלכה של רגשותיהם על בעלי החיים מאפשרת לעשות זאת הרבה יותר בקלות.

•    יחסים בין אישיים: דרך הקשר עם החיה משתחזרים דפוסי יחסים משמעותיים מחייו של המטופל - כגון יחסי הורה-ילד, יחסים עם חברים ואחים - מה שמאפשר למטפל לעבוד עם המטופל על קשייו ביחסי אוביקט.

•    שיפור מיומנויות חברתיות: הקשר עם בעלי החיים תורם מאוד לפיתוח היכולת האמפתית וההתחשבות בצרכי הזולת – שהם הבסיס ליכולת ליצור יחסים בין אישיים הדדיים תקינים. 

•    ריסון, איפוק ודחיית סיפוקים: הדאגה לחיות והרצון להתקרב אליהן (במיוחד כאשר מגדלים אותן במרחב פתוח יותר), מחייבת את הילד לרסן איפולסיביות, לעצור את עצמו, להמתין ולדחות סיפוקים.  הצורך לגונן על בעלי החיים שאנו אחראים לשלומם – במיוחד חיות פרוותיות קטנות וגורים, דורש מהילד לרסן דחפים תוקפניים ולווסת את עוצמות הכח שהוא מפעיל. הטיפול בחיות תורם גם לילדים אלימים להביע צדדים רכים ומיטיבים שלהם, שלפעמים אין להם שום מקום אחר להביעם. עקב כך ניתן לעזור בשיטה זו גם לילדים אימפולסיבים וסוערים ולילדים עם בעיות התנהגות.

 

•    אבחון מצבים של התעללות, עיבוד חוויות טראומטיות ושיקום לאחר משברים: ילדים שחוו טראומה משתמשים הרבה פעמים בבעלי החיים כאמצעי לשחזור הסיפור הטראומטי. כך הם יכולים לשתף את המטפל באופן לא ישיר גם בסודות של התעללות וניצול מיני. כמו כן : התגובות של ילדים אלו להתנהגויות של תוקפנות ומיניות בין בעלי החיים, עוזרות לאבחן מקרים של טראומה וניצול. 

שותפות של הילד שעבר טראומה בטיפול בחיות חסרות אונים / חיות במצוקה, מאפשרת לו לחוש בעל כוחות ושליטה ולצאת בהדרגה ממצב של חוסר אונים וחוסר ביטחון. כמו כן, הפורקן הפיסי והמוטורי שהטיפול בעזרת בע"ח מאפשר – עוזר בשיחרור אנרגיות ומחסומים שנוצרו עקב הטראומה ובחיבור מחודש לחיים בריאים ופעילים.

 

למי מיועד הטיפול באמצעות בעלי-חיים?

כיום משתמשים בשיטת טיפול זו בהצלחה רבה עם מגוון גדול של אוכלוסיות וגילאים. השיטה מתאימה במיוחד לילדים ומתבגרים המתקשים לתת אמון במבוגר, בעלי חסכים רגשיים מוקדמים, ילדים הסובלים מדימוי עצמי נמוך ומחוסר ביטחון עצמי, בעלי קשיים בתקשורת, בעלי פגיעה ביכולת הסימבולית, וקושי ביצירת קשרים בין אישיים. טיפול זה נותן מענה ייחודי גם לילדים עם בעיות קשב וריכוז, בעיות התנהגות, לילדים שחוו ניצול והתעללות ולילדים הסובלים מחרדות. כמו כן, הטיפול בעזרת בעלי חיים יכול להיות גורם משיכה גם למתבגרים ולילדים המביעים התנגדות לטיפול פסיכולוגי  אבל זקוקים מאוד לסיוע נפשי.

*  רצוי שלמטופל המופנה תהיה זיקה לבעלי חיים, אם כי הוא לא חייב "לאהוב חיות" וזיקה זו יכולה להתבטא לפעמים גם במשיכה המעורבת ברתיעה מחיות, או בהתעללות בחיות. 

 

 

על המטפלת:

אפרת מעיין – פסיכולוגית קלינית מומחית, מטפלת בעזרת בעלי-חיים ופסיכותרפיסטית יונגיאנית. עוסקת שנים רבות בטיפול בעזרת בעלי-חיים עם ילדים ומתבגרים, בהדרכת הורים ובטיפול פסיכולוגי למבוגרים - עפ"י הגישה היונגיאנית. משלבת בעבודתה דימיון מודרך, שימוש ביצירה והבעה, קלפים טיפוליים ועוד. מרצה ומלמדת סטודנטים על טיפול בעזרת בעלי חיים, מדריכה מטפלים בתחום זה, ומעבירה סדנאות המשלבות בין בעלי-חיים, טבע ויצירה.

 

על המקום:

המרכז טיפולי "חוות מעיין" כולל חדרי טיפולים ופינת חי מיוחדת, ממוקמת בסביבה טבעית,

מול שמורת טבע מקסימה, ויש בה שילוב ייחודי בין כוחות הריפוי של הטבע ובעלי החיים.

במקום עובדות מטפלות בעזרת בעלי חיים בעלות ניסיון רב ומטפלת משפחתית.

המרכז נמצא במושב צפרירים (ליד שריגים-ליאון, באמצע הדרך בין קרית גת לבית-שמש)

 

 

ליצירת קשר: אפרת מעיין: 050-5773739
 efrat68@gmail.com 

 

bottom of page